Tuinontwerp

Het ontwerp van de tuin bestaat uit stroken gras met voorjaarsbollen, verspreid staande bomen in het gras en in bakken, en veel verschillende heesters en vaste planten. Onderstaand zijn er schematische tekeningen te zien van de gehele tuin in de verschillende
seizoenen.

Het ontwerp van de binnentuin is gedaan door de firma Copijn uit Utrecht. Sinds 1807 is Copijn een bekende naam in de wereld van de tuin- en landschapsarchitectuur in ontwerp, aanleg en beheer. In al die jaren heeft Copijn vele aansprekende grote en kleine projecten gerealiseerd zowel nationaal als internationaal. Bezoek de website van Copijn voor meer info op www.copijn.nl .

Bomen
In dit ontwerp worden twee verschillende soorten bomen toegepast. Allebei zijn het sterke middelgrote bomen die in het voorjaar uitbundig bloeien en ook de rest van het jaar een mooi gestalte hebben. De japanse kers staat verspreid in het gras en de magnolia wordt geplaatst in bakken.

Heesters
Heesters geven de tuin een stevige structuur. De houtige delen blijven ook in de winter zichtbaar en kunnen een heel gevarieerd beeld opleveren. De bloei van de heesters is verspreid over een groot deel van het jaar. Ze zijn zodanig geplant dat ze vrijuit kunnen groeien en het takkengestel zich goed kan ontwikkelen. Dit heeft als voordeel dat de heesters nauwlijks gesnoeid hoeven te worden.

Zoals bij de soorten is aangegeven zijn sommige heesters er toch bij gebaat af en toe te worden gesnoeid. Met deze snoeibeurt wordt de bloei gestimuleerd en blijft de vorm van de struik compact en stevig.

Grassen
In dit plan zijn ook veel verschillende soorten grassen gebruikt. Grassen hebben een natuurlijke uitstraling en geven een duidelijke structuur in een beplanting. Zij geven een prachtig winterbeeld. In het voorjaar worden zij teruggeknipt om plaats te maken voor het nieuwe blad en is het aanblik wat kaal. Dit is echter van korte duur want al snel neemt het frisse nieuwe blad de plaats van de oude pol weer in.


Gazon
Het gras is geschikt voor recreatie en dient twee maal per maand gemaaid te worden. Het bestaat uit een een sterk grasmengsel waar wellicht ook wat madeliefjes tussen staan te bloeien. In het gras worden sneeuwklokjes en crocussen geplant. Een punt van aandacht is het maaibeleid. Het gras mag pas gemaaid worden als het groen van de bollen is afgestorven. Dit is belangrijk omdat voedsel via het blad opgeslagen wordt in de bollen waardoor zij ook het volgende jaar weer uitbundig kunnen bloeien.

Vaste planten
Ook de vaste planten zijn zodanig gekozen dat zij gedurende een lange periode afwisselend bloeien. Er is niet alleen gekeken naar de bloeiperiode en kleur van de bloem maar ook naar de kleur en de structuur van het blad.

Als de planten niet in bloei staan zijn hun bladeren mooi en gevarieerd. Pas in het voorjaar worden de meeste planten afgeknipt om ruimte te maken voor het jonge blad. In de winter zorgen de uitgebloeide bloeiaren en afgestorven bladeren voor een mooi winterbeeld. Zij houden de grond warm en beschermen de wortels tegen bevriezing.


Bollen
In het beplantingsplan zijn veel verschillende bollen toegevoegd. Met het gebruik van bollen wordt het bloeiseizoen aanzienlijk verlengd. Al in februari bloeien de eerste bolletjes. Zowel de sneeuwklokjes als de crocussen zijn in grote groepen in het gras geplant. De andere bollen staan tussen de vaste planten.

Narcissen steken vanaf maart uit boven de groenblijvende maagdenpalm. De wilde hyacinten staan tussen de duizendknoop en bloeien als het blad nog nauwelijks ontloken is. Tot het late voorjaar bloeien de andere bollen. Tussen de vaste planten en heesters geven ze een extra kleuraccent.


Download hier het volledige ontwerp in pdf versie.